Burma: minoritetsfolkens situation förvärrad

Fjärde Världen

2011-11-08 20:32

Den 22 oktober genomfördes ett seminarium om ursprungsfolk och minoriteter i Burma, i en närapå fullsatt Beskowsal på ABF-huset i Stockholm. Tillresta från olika orter i Sverige fanns flyktingar från Burma. Mya Lai Tin från shanfolket nära gränsen till Kina, rapporterade om ökad militarisering, våldtäkter och strider i området:
Kina samarbetar med regimen i Burma, så där får vi inget skydd, konstaterade hon.
Abul Kalam från rohingyafolket beskrev läget i flyktingläger i Bangladesh och visade bilder på hur båtflyktingar från rohingyas radas upp i strandsanden:
Vi är ett av de mest förtryckta folken i världen. Vi är muslimer. Protesterar vi anklagas vi för att vara talibaner och al Qaida-anhängare!
  Dyk Syk Saunn från monfolket berättade om dess långa buddhistiska historia, Frida Perjus från Palmecenter, nyss hemkommen från Burma, beskrev hur lättnaden i trycket mot oppositionen i landet inte spritt sig till minoritetsfolkens områden:
Där är situationen nu värre, med militära angrepp.
  Arrangörer för seminariet var förutom Fjärde Världen (www.f4world.org) Föreningen Varma Handen (www.varmahanden.se) samt Folket i Bild/Kulturfront: (www.fib.se). Mirjam Bäckman respektive Jan-Erik Romson höll korta inledningar från dessa föreningar, liksom Henrik Persson från Fjärde Världen. Tim Jacques var konferencier och spelade uppskattad musik.

Fakta om Burma:

http://www.burmacenter.org/

http://www.blogg.setwe.se/2011/10/burma-ett-seminarium-om-ursprungsfolk-och-minoriteter/