Indanledare och allmänhet protesterar mot dammbyggen i Brasilien

Europas största bank, Santander, har avbrutit sin finansiering av den mycket kontroversiella Santo Antonio-dammen i Brasilien, med hänvisning till miljömässiga och sociala aspekter.

Beslutet är ett hårt slag för projektet. En serie av dammar planeras för Amazonas och har förorsakat protester i Brasilien och över hela världen. Tidigare i år reste tre indianledare från Amazonas till Europa för att protestera mot dammarna.

Santo Antonio och en annan damm, Jirau, byggs båda på Madeira River, till en beräknad kostnad av 15 miljarder dollar. Båda dammarna kommer att ödelägga ett stort antal ursprungsfolk, inklusive isolerade indianer vars närvaro nära dammarna har dokumenterats av regeringen.

Santander Bank har nu skjutit upp sitt bidrag i avvaktan på ytterligare  information från de brasilianska myndigheterna om de miljömässiga och sociala effekterna.

Många organisationer runt om i världen har krävt att projektet ska skrotas. Valmir Parintintin, ledare för Parintintin-indianerna, slår fast: "Regeringen har fortfarande inte kommit och talat med oss om vilka konsekvenser dammen kommer att få. Floden är indianernas marknad eller mataffär. Om dammen är byggd, vad händer då med indianernas sätt att leva? Kommer någon att ge oss mat? Nej, ingen kommer att ge oss något. Vi är mycket oroliga. "

Ordföranden för organisationen Survival International, Stephen Corry, säger: "Det enda den här dammen har genererat hittills är en enorm ökning av den offentliga upprördheten över det sätt på vilket regeringen uppenbarligen är beredd att köra över ursprungsbefolkningen i namn av "utveckling ". Vi hoppas Santanders beslut  kommer att skicka en kraftfull signal till myndigheterna i Brasilien, och att de nu faktiskt kan lyssna på de människor på vars mark dessa dammar byggs. "

 

Källa: Survival International

www.survivalinternational.org